Allegro szybko rośnie: nowe biura dla powiększającego się zespołu

August 31, 2020 at 11:00 AM CEST

Klienci coraz chętniej robią zakupy w Internecie, bo widzą, jakie to proste i wygodne. Już ponad 20 milionów użytkowników odwiedza nasz serwis każdego miesiąca. Rozwija się także zespół Allegro - w ciągu ostatnich 3 lat zatrudnienie wzrosło o 30 proc., a do końca 2020 roku planujemy zatrudnić jeszcze 330 osób. Allegro rozwija swoje biura w kilku lokalizacjach w Polsce zaczynając od Warszawy, stając się największym najemcą Fabryki Norblina, gdzie wynajmie 16 148 mkw.

Klienci coraz chętniej robią zakupy w Internecie, bo widzą, jakie to proste i wygodne. Allegro to miejsce, gdzie mogą znaleźć praktycznie nieograniczoną liczbę produktów w najbardziej atrakcyjnych cenach. W pierwszym półroczu 2020 roku liczba firm sprzedających na platformie - w tym zarówno MŚP, jak i dużych firm handlowych - wzrosła o 14% do 117 tys., podczas gdy liczba ofert o 21% do 164 mln.

- Allegro jest jedną z nielicznych polskich firm, które oferują możliwości rozwoju kariery porównywalne lub nawet lepsze do największych światowych firm - mówi Francois Nuyts, prezes Allegro. - Wszystkie rozwiązania technologiczne i biznesowe dla naszych klientów i sprzedawców tworzymy sami, co oznacza, że z projektu, który wdrożysz wkrótce skorzystają miliony Polaków, w tym twoi przyjaciele i rodzina. Cały ekosystem Allegro przyczynia się do rozwoju polskiej gospodarki poprzez podatki, które płacimy oraz tworzenie nowych miejsc pracy. Skala, ambicja i wyjątkowa kultura sprawiają, że Allegro to świetne miejsce do pracy i rozwoju - dodał Nuyts.

Allegro jest liderem wśród pracodawców z obszaru technologii w Polsce, oferując inżynierom IT i specjalistom e-commerce możliwość tworzenia rozwiązań, które mają wpływ na miliony konsumentów kupujących na Allegro. Od początku roku 14 tys. osób ubiegało się o pracę w firmie. Allegro zatrudnia obecnie 2,1 tys. osób, z czego połowa to wysokiej klasy eksperci z obszaru technologii i aktywnie poszukuje nowych pracowników. Od początku roku zatrudniono 284 osoby. Do końca roku Allegro planuje zatrudnić kolejnych 330 pracowników.

Nowa powierzchnia biurowa dostosowana do rosnących potrzeb

Aby pomóc przyspieszyć rozwój polskiego sektora e-commerce, Allegro rozbudowuje swoje zespoły w kilku lokalizacjach- w Warszawie, Krakowie i Poznaniu, chcąc dotrzeć do najbardziej utalentowanych potencjalnych pracowników.

Zatrudnienie w Warszawie potroiło się od czasu przeprowadzki do Q22 w 2016 r., osiągając liczbę 640 specjalistów. Aby dalej się rozwijać, warszawski zespół przeniesie się do nowej lokalizacji na biurowej mapie Warszawy - Fabryki Norblina. Łączy w sobie wszystkie atrybuty nowoczesnego biura z charakterystyczną architekturą przemysłową. Allegro zacznie się tam przeprowadzać w połowie 2021 roku, a do końca 2022 roku będzie tam pracować cały warszawski zespół. W razie potrzeby, dostępna przestrzeń pozwoli komfortowo pomieścić nawet dwukrotnie większą liczbę pracowników.

Zmiany czekają jeszcze biura w dwóch lokalizacjach. Allegro planuje dalszy rozwój swojej siedziby w Poznaniu. Wielkopolska to kolebka Allegro. Budynek Pixel, zbudowany w 2013 roku, został zaprojektowany tak, aby współgrać z duchem firmy dzięki oryginalnemu i nowoczesnemu wystrojowi. Pracuje w nim 1340 pracowników, w tym większość zespołów technicznych i kluczowych funkcji biznesowych. Aby utrzymać tempo rozwoju poznańskiego zespołu Allegro pracuje nad dwoma scenariuszami: albo przenosząc się całkowicie w nowe miejsce, albo uzupełniając budynek Pixel o dodatkową powierzchnię biurową. W Krakowie znajduje się kolejne biuro Allegro, które powiększy się na początku 2021 roku. Biuro otwarto 6 lat temu, w 2014 roku. Obecnie zatrudnia 70 pracowników, a 20 kolejnych ma dołączyć jeszcze w tym roku. Nowe biuro zajmie powierzchnię cztery raz większą niż pierwsza siedziba firmy w tym mieście.

Choć każdy pracownik Allegro jest na stałe przypisany do któregoś z biur, nie oznacza to, że współpracuje wyłącznie z osobami z tej lokalizacji. Wiele zespołów Allegro zbudowanych jest z osób, które na co dzień mieszkają w różnych miastach, a mimo to mogą z łatwością współpracować korzystając z rozwiązań cyfrowego miejsca pracy, tzw. digital workplace. Allegro zapewnia również elastyczny, zadaniowy harmonogram pracy. Obecnie w związku z pandemią COVID-19 większość pracowników Allegro pracuje w domu i zalecenie to będzie obowiązywać co najmniej do końca października.