Allegro zmieni siedzibę główną w 2021. Nowa przestrzeń biurowa w sercu Poznania umożliwi zwiększenie zatrudnienia nawet dwukrotnie.

Styczeń 19, 2021
  • Allegro już od ponad 20 lat zapewnia Polakom najszerszy wybór produktów w najniższych cenach. Na platformie, założonej w poznańskiej piwnicy, obecnie kupuje ponad6 mln klientów, którzy mogą wybierać spośród 200 milionów ofert.
  • Innowacyjne rozwiązania dla klientów i sprzedawców na co dzień tworzy zespół ponad 2500 pracowników w Warszawie, Poznaniu, Toruniu, Krakowie i Wrocławiu. Tylko w 2020 Allegro zatrudniło blisko 700 nowych osób. Teraz rozpoczęło intensywną rekrutację na 2021 - planuje wzrost zatrudnienia o blisko 40%.
  • Wdrażane innowacje oraz dynamicznie powiększający się zespół wymagają inwestycji w nowe przestrzenie biurowe. To już trzecia, ale najważniejsza, ogłoszona w ciągu roku, po Warszawie i Krakowie, inwestycja w nowe biura Allegro.
  • Poznański zespół Allegro przeniesie się do Nowego Rynku - kompleksu budynków biurowych w centrum miasta. Zajmie tam 10 pięter i 24.6 tys m2 powierzchni w pierwszej kolejności, z możliwością dalszej ekspansji do 29.7 tys. m2.

Allegro to platforma, z której korzysta 12.6 milionów klientów i która jest miejscem prowadzenia biznesu dla ponad 125 tysięcy firm handlowych. Na co dzień innowacyjne rozwiązania dla klientów i sprzedawców tworzy ponad 2500 pracowników z Poznania, Warszawy, Krakowa, Torunia i Wrocławia. Firma tylko w 2020 roku zatrudniła w pełni zdalnie blisko 700 ekspertów - w 2021 chce zwiększyć liczbę pozyskanych talentów o blisko 40%.

2021 rok w Allegro to nie tylko intensywna rekrutacja, ale przede wszystkim innowacje. Firma w najbliższych kwartałach skupi się na usprawnieniach dostaw, rozwoju sztucznej inteligencji i nowych rozwiązań na platformie dla klientów i sprzedawców. W każdym tym obszarze Allegro prowadzi wiele rekrutacji - tylko w Poznaniu w 2021 zatrudni ponad 330 osób .

• “Allegro rozwija się w niesamowitym tempie. W ciągu zaledwie kwartału liczba liczba klientów zwiększyła się o populację Katowic - 300 tysięcy konsumentów, dołączyło do Allegro i mogą wybierać spośród ponad 200 mln ofert. Jeśli wydrukowalibyśmy katalog ze wszystkimi ofertami Allegro, miały 10 kilometrów grubości! To naturalne, że jeśli chcemy zapewniać naszym klientom i sprzedawcom najlepsze doświadczenia oraz wdrażać innowacje w zadowalającym tempie, potrzebujemy utalentowanych ludzi - nie tylko z obszaru technologii. Dlatego też Inwestujemy w nowe biura, aby zapewnić pracownikom najlepszą przestrzeń do pracy, sprzyjającą kreatywności, rozwojowi oraz integracji zespołów - a dodatkowo świetnie zaprojektowaną, w najlepszej lokalizacji oraz z praktycznymi i ekologicznymi rozwiązaniami. Nasze plany rekrutacyjne na 2021 są naprawde ambitne - pozyskanie 950 nowych talentów.” - mówi Francois Nuyts, prezes Allegro

Biuro w Poznaniu jest największym oddziałem Allegro i siedzibą główną od samego początku istnienia firmy. Na co dzień w stolicy Wielkopolski pracują zespoły IT, korporacyjne, obsługa klienta oraz duża część zespołu komercyjnego - w sumie ponad 1300 osób. Przeprowadzka do nowego biura w Poznaniu będzie największym jak dotąd przedsięwzięciem logistycznym w historii biur firmy.

Nowe biura Allegro zawsze budziły duże zainteresowanie ze względu na ciekawy design oraz proekologiczne rozwiązania. Nie inaczej będzie tym razem. Allegro przeniesie się do centrum Poznania, gdzie wynajmie 10 pięter w kompleksie biurowym Nowy Rynek. Pierwsze zespoły mają przenieść się do nowego biura już w połowie 2021 roku. Zaplanowano roczny okres przejściowy, podczas którego pracownicy Allegro będą przebywać w dwóch biurach. W poprzednim biurze Allegro dysponowało 1300 miejscami pracy, teraz może ich mieć nawet 2700. Nowy Rynek to trzecia inwestycja Allegro w biura w 2021 roku, po ogłoszonym wcześniej Krakowie i Warszawie.

Nowy Rynek D_Poznań_Skanska (2) (2)

Allegro_The_Design_Group_1 (3)

Allegro_The_Design_Group_3 (2)