Ostatni moment na zamówienia na Allegro z dostawą przed Świętami

Grudzień 19, 2020
  • Miliony produktów zamówionych na Allegro do końca dnia w poniedziałek (21 grudnia) zostaną dostarczone jeszcze przed Świętami.
  • Oferty są specjalnie oznaczone znakiem “Dostarczymy przed Świętami”.

Tegoroczne jesienne festiwale zakupowe, takie jak Smart! Week czy Black Week rozpoczęły najbardziej gorący okres na platformie Allegro. Potrwa on do świąt Bożego Narodzenia. Dostawy są oczywiście jednym z kluczowych wyzwań podczas takich szczytów zakupowych. W związku z tym Allegro wprowadziło w tym roku kilka rozwiązań, takich jak np. dostawy w sobotę, aby każdy klient, nawet ten bardzo spóźniony, otrzymał przesyłkę na czas.

Szybkość i przewidywalność w połączeniu z darmowymi dostawami z Allegro Smart! pomagają nam zwiększać zadowolenie klientów. W tym roku jesteśmy w stanie zaoferować im dostawy przed świętami Bożego Narodzenia przy zamówieniach złożonych jeszcze w poniedziałek. Klienci mogą łatwo wyszukać takie oferty dzięki specjalnym oznaczeniom - powiedział Grzegorz Czapski, Business Development Director w Allegro. Świąteczne zakupy online rozpoczęły się w tym roku nieco wcześniej niż zwykle i potrwają dłużej, ponieważ w tygodniu świątecznym będziemy mieli jeszcze 3 dni robocze. Allegro pomoże w tym czasie swoim klientom w ostatnich zakupach - dodał Grzegorz Czapski.

W szczycie sezonu zakupowego blisko 50% produktów zamówionych przed 12:00 zostaje dostarczonych następnego dnia roboczego, a prawie 80% wszystkich zamówień dociera w ciągu 2 dni. Klienci mieszkający w większych miastach mogą również znaleźć prezent w ostatniej chwili, zamawiając go nawet we wtorek i wybierając spośród ponad miliona produktów z dostawą tego samego dnia.

Allegro przygotowało również coś z myślą o prawdziwych spóźnialskich. Będą mogli oni ustawić filtry i wybierać wśród produktów z odbiorem osobistym. Pozwoli to na zakupy naprawdę na ostatnią chwilę.

We wrześniu na Allegro zostało wprowadzone istotne usprawnienie procesu zakupowego. Klienci mogą zobaczyć przewidywany czas dostawy i łatwo wybrać te oferty, które szybko dotrą. Funkcja jest wynikiem zastosowania uczenia maszynowego i sztucznej inteligencji do analizy setek milionów transakcji dokonanych w Allegro w ujęciu historycznym oraz danych zebranych bezpośrednio od ponad 100 tys. sprzedawców i partnerów logistycznych w czasie rzeczywistym. Ze względu na dużą złożoność platformy i ogromną liczbę firm dostarczających dane jest to unikalne rozwiązanie w skali globalnej. Dzięki tej innowacji klienci robiąc zakupy na Allegro zawsze otrzymają tę samą jasną informację o tym kiedy nadejdzie ich przesyłka.