Podsumowanie Black Week 2020 na Allegro

Grudzień 4, 2020
  • Tegoroczny Black Week był największym festiwalem zakupów w historii Allegro.
  • Od 23 do 30 listopada klienci każdego dnia kupowali prawie 3,5 miliona produktów.
  • Sprzedawcy, którzy dołączyli do Black Week, odnotowywali wyższą sprzedaż - o ok. 250-300% więcej sprzedanych przedmiotów niż przeciętnego dnia.
  • Klienci z pakietem Allegro Smart! dodatkowo zaoszczędzili ponad 45 milionów złotych na samych kosztach dostawy.

Naszą ambicją jest oferowanie klientom najlepszych cen, szerokiego wyboru produktów i doskonałej realizacji dostaw. W listopadzie pobiliśmy kolejny rekord, ale nie osiągnęlibyśmy tego bez naszych sprzedawców. Chciałbym im wszystkim serdecznie podziękować - razem udostępniliśmy ponad 350 000 ofert w atrakcyjnych cenach, w których klienci mieli do wyboru miliony przecenionych produktów. Poza tym, mamy na uwadze jak ważna dla naszych klientów jest szybkość dostawy, dlatego cieszymy się z wprowadzonego w tym roku dodatkowego udogodnienia - możliwości dostarczenia przesyłki w sobotę - powiedział Francois Nuyts, Prezes Allegro.

Trwający 8 dni festiwal zakupów miał bardzo pozytywny wpływ na działalność partnerów Allegro. Sprzedający, którzy dołączyli do Black Week, sprzedali o ok. 250-300% więcej produktów niż przeciętnego dnia. Jeszcze więcej zyskali ci, których oferty miały opcję darmowej dostawy Allegro Smart! 80% sprzedaży platformy w ramach ofert specjalnych Black Week pochodziło od sprzedawców zewnętrznych, którymi są zazwyczaj małe lub średnie firmy.

Podczas Black Week na stronę główną Allegro co sekundę wchodziło średnio 9 klientów. Najpopularniejszymi kategoriami, w których robili zakupy, były: elektronika, dom i ogród oraz produkty dla dzieci. 80% przesyłek dotarło do klientów w ciągu 1-2 dni, a rekordowo szybka dostawa z laptopem HP EliteBook 840 G1 trwała 4 godziny 11 minut. Dzięki darmowym dostawom w ramach Allegro Smart! klienci zaoszczędzili ponad 45 milionów złotych na samych na kosztach dostawy.

Fakty i liczby

Usprawnienia technologiczne, które pojawiły się w tegorocznej edycji Black Week na Allegro:

• Filtr Black Week w wyszukiwarce Allegro - już na etapie wyszukiwania użytkownicy mogli zawęzić wyniki tylko do ofert, które objęte był promocją.
  • Weryfikacja cen - na platformie zastosowano wiele mechanizmów, aby mieć pewność, że wyświetlane ceny są uczciwe. Na przykład - regularna cena sprzedaży była średnią ceną z poprzednich 4 tygodni, a nie ostatnią sprzed promocji.
  • Algorytm rekomendujący najlepsze oferty był oparty o wcześniejsze wybory klientów.
  • Prostsza nawigacja po promocjach - na specjalnej stronie Black Week 2020 wyświetlane był trendy i najlepsze oferty z każdej kategorii.

Elektronika

Wśród blisko 3 100 000 sprzedanych produktów wyróżnić można:

• 57 000 smartfonów,
  • 66 500 smartwatchy oraz akcesoriów do nich,
  • prawie 7 500 drukarek 3D,
  • 23 000 komputerów osobistych,
  • ponad 13 500 multifunkcyjnych urządzeń / drukarek,
  • 14 000 ekspresów do kawy,
  • 30 000 odkurzaczy,
  • ponad 26 000 nawilżaczy i oczyszczaczy powietrza,
  • blisko 110 000 słuchawek.

Ubrania i dodatki:

• 480 000 sztuk odzieży i bielizny damskiej,
  • prawie 400 000 sztuk męskiej odzieży i bielizny,
  • 245 000 akcesoriów (portfele, nakrycia głowy, rękawiczki, szaliki i szale),
  • 104 000 sztuk damskiej biżuterii,
  • 46 000 zegarków,
  • 243 000 przedmiotów z podkategorii mody dziecięcej,
  • ponad 230 000 par butów.

Zdrowie i uroda:

• 645 000 sztuk produktów do pielęgnacji urody,
  • 315 000 produktów z grupy akcesoriów do manicure i pedicure,
  • 185 000 produktów do makijażu,
  • prawie 155 000 butelek perfum i wód toaletowych,
  • prawie 142 000 sztuk akcesoriów do higieny jamy ustnej,
  • prawie 200 000 suplementów diety.

Dom:

• 3 700 000 sztuk artykułów dekoracyjnych:
    • dekoracje typowo świąteczne - 910 000 kupionych przedmiotów,
    • wystrój okien - 730 000,
    • zastawy stołowe i akcesoria kuchenne - 635 000,
    • pozostałe dekoracje i ozdoby - 500 000,
  • wyposażenie biura - 1 000 000 produktów,
  • meble - 300 000 produktów.

Supermarket:

• prawie 1 400 000 artykułów, w tym m.in. kawy, herbaty, bakalie i orzechy oraz przyprawy,
  • ponad 780 000 akcesoriów dla zwierząt domowych i 520 000 artykułów do sprzątania domu.

Motoryzacja:

• 470 000 narzędzi samochodowych i elementów wyposażenia garażu,
  • ponad 500 000 części samochodowych,
  • ponad 600 000 akcesoriów samochodowych i olejów silnikowych.

Książki, multimedia i zabawki:

• prawie 670 000 książek (głównie książki dla dzieci i młodzieży, beletrystyka, literatura popularna i non-fiction, książki naukowe i popularnonaukowe, poradniki oraz albumy),
  • prawie 90 000 gier planszowych i karcianych (najszybciej sprzedającą się ofertą ze sklepu Allegro była gra Harry Potter: Hogwarts Battle z ponad 500 sztukami sprzedanymi poniżej 20 minut),
  • ponad 60 000 nowych gier wideo (boxy) - najszybciej sprzedającą się ofertą była FIFA 21 na PS4 z ponad 500 egzemplarzami sprzedanymi poniżej 2 minut,
  • ponad 2 000 000 zabawek.

Zrób to sam i rękodzieło:

• Od wiosny utrzymuje się ogromne zainteresowanie produktami typu "zrób to sam" i rękodziełem, podczas Black Weeka 2020 klienci Allegro kupili ponad 800 000 produktów z tych podkategorii - najpopularniejsze z nich to szycie, dziewiarstwo, decoupage, scrapbooking.

Allegro to polska platforma handlowa posiadająca dużą i lojalną bazę klientów, którzy mają dostęp do produktów oferowanych przez ponad 117 tys. firm (stan na koniec czerwca 2020 r.) Strona Allegro.pl jest odwiedzana przez około 20 mln osób miesięcznie (źródło: Gemius), co odpowiada ponad 60% ludności Polski powyżej 16 roku życia. Marka Allegro jest wyraźnie kojarzona z zakupami internetowymi – większość konsumentów rozpoczyna poszukiwania produktów na Allegro.pl (Źródło: IRCenter).

Założone w 1999 roku, początkowo jako internetowy serwis aukcyjny funkcjonujący w modelu consumer-to-consumer (C2C), Allegro stało się platformą handlową typu marketplace wyspecjalizowaną w sprzedaży głównie nowych produktów w modelu business-to-customer (B2C).

Oferta Allegro.pl obejmuje różnorodne kategorie produktowe, od domu i ogrodu, motoryzacji, elektroniki, po sport, zdrowie i urodę, artykuły dla dzieci, modę, książki i media oraz supermarket spożywczy.

Konsumenci doceniają praktycznie nieograniczony wybór produktów (164 mln ofert na koniec czerwca 2020 r.), atrakcyjne ceny i wygodę zakupów. O wysokiej satysfakcji kupujących świadczy najlepszy w klasie wskaźnik Net Promoter Score (NPS) na poziomie 72, który jest porównywalny z NPS najpopularniejszych marek konsumenckich, takich jak Starbucks (77), YouTube (59) czy Spotify (46).

Allegro.pl zapewnia kupującym zaawansowane funkcjonalności wyszukiwania, bezpieczne rozwiązania w zakresie płatności i finansowania zakupów, program ochrony kupujących oraz zarządzanie dostawami. Sprzedawcom udostępnia dane i narzędzia sprzedażowe oraz możliwość promowania i reklamowania ofert. Platforma zapewnia wsparcie w zakresie obsługi klienta zarówno dla kupujących, jak i sprzedających oraz rozwija wprowadzony w 2018 r. program lojalnościowy Smart!