Szczyt świątecznych zakupów na Allegro

Grudzień 16, 2020
  • Najwięcej transakcji na Allegro w ciągu całego roku odnotowano w poniedziałek, 14 grudnia.
  • Tego dnia w każdej sekundzie średnio 117 osób odwiedziło Allegro.pl.

Każdego roku jest jeden wyjątkowy dzień, który wyróżnia się na Allegro, ulubionym miejscu zakupów Polaków i platformie do prowadzenia biznesu dla ponad 100 tysięcy firm. W tym konkretnym dniu Polacy robią największe zakupy (nawet większe niż w Black Friday czy Cyber Monday). Zwykle kupują prawie dwa razy więcej niż w normalny dzień. Co roku dzień ten przypada w drugi poniedziałek grudnia, co świadczy o tym, że Polacy coraz bardziej wierzą w niezawodność dostaw Allegro.

Użytkownicy Allegro kupili w miniony poniedziałek ponad 4,6 milionów przedmiotów. Najpopularniejszymi kategoriami były: zabawki, sprzęt AGD, dekoracje oraz komputery i konsole. Świadczy to o tym, że Polacy zdecydowanie przygotowują się do Świąt. Dostęp do milionów produktów daje im dużo lepszy wybór niż wizyta w nawet największej galerii handlowej - skomentował Damian Zapłata, Chief Commercial Officer w Allegro.

Aby mieć pewność, że wszystkie zamówienia ze świątecznego szczytu dotrą na czas, od 2 listopada klienci posiadający Allegro Smart! mogą otrzymać paczkę nawet w sobotę i zapłacić przy odbiorze. Dodatkowo w grudniu klienci mogą wykupić pakiet Allegro Smart! w niższej cenie: 39 zł zamiast 49 zł za abonament roczny. Promocja dostępna jest zarówno dla nowych, jak i obecnych klientów, co pozwoli im zaoszczędzić jeszcze więcej i cieszyć się bezpłatną wysyłką oraz darmowymi zwrotami milionów produktów objętych pakietem.

W sieci punktów odbioru Allegro znajduje się ponad 25 tysięcy automatów paczkowych i punktów odbioru - jest to największa tego typu sieć w Polsce. Oferty objęte programem bezpłatnych dostaw i zwrotów Allegro Smart! - a jest ich już ponad 100 milionów - są wyraźnie oznaczone. Bezpłatna dostawa obejmuje zakupy od jednego sprzedawcy za minimum 40 zł za wysyłkę do paczkomatów i punktów odbioru oraz od 100 zł za dostawę kurierską w całej Polsce (minimum 40 zł w przypadku zakupów w kategorii mody).

Ci, którzy robią zakupy świąteczne naprawdę w ostatniej chwili, również znajdą coś dla siebie na Allegro. Wystarczy, że ustawią specjalne filtry i zamówią produkty z opcją odbioru własnego, nawet tego samego dnia.